Dakbedekking (bitumen - pannen - leitjes)
Daktechniek
Daklekkages geven altijd irritaties en breiden zich als een olievlek uit. Om dit te voorkomen, moeten daken altijd tijdig onderhouden of vervangen worden. Het dak vervangen is een prijzige en tijdrovende klus dus het liefst moet een nieuw dak tientallen jaren meegaan. Dat scheelt niet alleen tijd, geld en moeite, maar is ook beter voor het milieu. Dezelfde vlieger gaat op voor dakgoten ( zink/lood ), regenpijpen ( Hwa ), boeidelen en windveren. Een dak gaat lang mee als u uw dak goed laat aanleggen en zorgt voor goede afwatering. Regelmatig onderhoud voorkomt onnodige slijtage of lekkage en zorgt ervoor dat u kleine beschadigingen zo snel ziet en kunt behandeld. Kijk tijdig of de dakgoten bladvrij zijn zo dat het regenwater gewoon zijn weg kan volgen.
Als u zich aan deze vuistregels houdt, moet een dak tientallen jaren meegaan. De milieubelasting en de investeringskosten zijn dan ook gering. Voor zowel een objectief advies als een opknapbeurt van uw dak kunt u bij ons terecht. We zijn ook gespecialiseerd in bij behorende zaken als het traditionele lood- en zinkwerk aan dakgoten, zinken roevendaken en gevelbekleding.
Vervangen van het dak
Schuin dak
De meest voorkomende manier in Nederland om hellende daken waterdicht te maken is door dakpannen aan te brengen. Dakpannen zijn meestal van klei gemaakt ( gebakken ) en hebben een levensduur van circa 50 tot 60 jaar. Het is belangrijk dat het nieuwe dak vakkundig wordt aangelegd. Als u een pannendak gaat vervangen, heeft u de keus uit keramische ( gebakken ) pannen en betonnen pannen. Beide soorten zijn verkrijgbaar met extra gladde en harde afwerking en in diverse kleuren. Als u alle dakpannen moet vervangen is het verstandig om ook gelijk een folie onder de panlatten te laten aanbrengen dit is tegen de vocht en tocht.
Plat dak
De meeste gebruikte materialen voor platte daken zijn bitumen of kunststof materialen. Platte daken van zink zonder krimpstukken kunnen maar een beperkte grote hebben. Dakbedekkingmaterialen met een relatief lange levensduur zoals EPDM of PVC zijn een goede keus voor platte daken. EPDM ( synthetisch rubber ) en PVC gaan tot 25 jaar mee. Gemodificeerd bitumen ( APP of SBS ) heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. U verlengt de levensduur van bitumen door het met grind, terrastegels of een toplaag te beschermen tegen de straling van de zon.
Vervangen dakgoten en regenpijpen
Dakgoten worden gemaakt van kunststof, verzinkt staal, koper of zink dat al niet in een houten bak is aangebracht. Er is geen milieuvoorkeur aan te geven voor kunststof, verzinkt staal, koper of zink. Regenpijpen worden gemaakt van kunststof of zink. Ook hier is geen milieuvoorkeur te geven voor een van beiden materialen. Regenpijpen en goten van zink hebben een zeer lange levensduur, zeker zo'n 30 tot 40 jaar. Na sloop wordt het materiaal weer hergebruikt. Regenpijpen van kunststof gaan zo'n 10 tot 20 jaar mee, kunststof goten zo'n 20 tot 30 jaar, Ze zijn onderhoudsarm maar vergen wel controle.
Vervangen van boeidelen en windveren
Boeidelen worden bevestigd langs de dakrand en zijn meestal gemaakt van geverfde houten planken, multiplex stroken, stroken van houtvezelplaten, vezel cementplaat stroken, recycled kunststof of stroken uit ( volkern ) kunststofplaten. Windveren dienen om de dakpannen langs de schuine zijde van het dak op hun plaats te houden en kunnen van dezelfde materialen gemaakt zijn als de boeidelen.
Dakonderhoud
Regelmatig onderhoud is behoud van uw dak. Zo bespaart u op vervangingskosten en op het gebruik van materialen. W.D.S. doet deze controle ook dan controleren wij het dak op beschadigingen, beplanting, bladeren en oud vuurwerk. Dit verwijderen wij zo dat het regenwater weer zijn normale weg kan vervolgen en niet over de goot stroomt i.v.m. verstoppingen.
Onderhoud schuin dak met pannen of leisteen
Het dak moet één maal per jaar gecontroleerd worden en tussentijds na een storm. Vervang kapotte of beschadigde dakpannen of leistenen. Oudere typen dakpannen zijn vaak nog verkrijgbaar via de groothandel.
Onderhoud plat dak
Veeg een plat dak zonder ballast minstens een maal per jaar schoon. Let in het bijzonder op de uitloop. Een schone uitloop bevordert een goede afwatering. Platte daken zijn beperkt beloopbaar. Grind geeft onvoldoende bescherming. Met behulp van vlonders, drainagetegels, of betontegels op tegeldragers wordt de druk verdeeld en de dakbedekking beschermd. Daarmee wordt de kans op beschadigingen en lekkages aanzienlijk kleiner. Platte daken zijn onderhoudsgevoeliger dan hellende daken, omdat op een plat dak water kan blijven staan. Een klein gaatje of scheur kan al lekkage geven.
Controleer het dak jaarlijks op scheuren en gaatjes. Kleine beschadigingen aan APP of SBS bitumen dakbedekking moet u zo spoedig mogelijk laten repareren dit is werk voor een aannemer, die kunnen de juisten materialen bij de juiste beschadigingen gebruiken. Een plat dak met EPDM heeft minimale onderhoud nodig. Een zinken dak heeft ook onderhoud nodigen inspectie eens in de twee jaar. Lekkage kan men het beste repareren door er een zinken plaatje op te solderen, dit is echter ook werk voor de aannemer.
Onderhoud dakgoot en regenpijpen
Maak de dakgoten alk jaar schoon, liefst na de herfst. Verwijder bladeren uit de dakgoot. Spoel de goten uit met een tuinslang en kijk of de regenpijpen nog goed doorlopen. Controleer ook het afschot van de dakgoot. Afschot wil zeggen dat de goot ietsjes schuin loopt, zodat het regenwater vanzelf naar de regenpijpen stroomt. Bij goten vormen de verbindingen de kwetsbaarste delen. Controleer of laat de verbindingen daarom zorgvuldig controleren.